Hukuk Sirküleri 2024/11: Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazetede Yayımlandı

2 Ağustos 2024 | Sirküler

SİRKÜLER TARİHİ            : 02/08/2024

SİRKÜLER NO                     : 2024/11

 

HAYVANLARI KORUMA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

7527 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun (“Kanun”) ve diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikler 02/08/2024 tarihli ve 32620 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış ve yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yasa değişikliği ile Kanun’a Sahipli Hayvan – Sahipsiz Hayvan tanımları getirilerek insan ve çevre sağlığının da gözetilmesine dair eklemeler yapılmış ve bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarının ötenazisinin yasal olarak önü açılmıştır.

7527 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun linki aşağıda iletilmekte olup Kanun’da yapılan değişikliklerden önemli noktalar kısaca şunlardır;

1. 5199 sayılı Kanunun 13’üncü maddesine “Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.” (Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu m 9/3c: “Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ÖTENAZİ YAPILMASINA karar verilebilir”) hükmü eklenerek böylelikle insan hayatı ve sağlığı için davranışsal veya hastalık nedeniyle zarar verme ihtimali bulunan köpeklerin ötenazisi yasal olarak mümkün kılınmıştır.

2. 5199 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde yapılan değişiklik ile düzenleme altına alınan ev hayvanını terk etme haline ilişkin idari para cezası “hayvan başına iki bin Türk lirası” iken “hayvan başına ALTMIŞ BİN TÜRK LİRASI” şeklinde değiştirilmiş; yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan köpekleri bakımevi dışında bir yere bırakmak haline ilişkin idari para cezası “hayvan başına ELLİ BİN TÜRK LİRASI” şeklinde değiştirilmiştir.

3. 5199 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinde yapılan değişiklik ile sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevlerinin kurulması amacıyla kaynak ayrılmaması ve bu hizmetlerin ifa edilmemesi halinde belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası düzenlemesi getirilmiştir.

 

‘’32620 sayılı Resmi Gazete’’ için tıklayınız.

 

Bilgilerinize Sunulur.

Saygılarımızla,

Demir Hukuk Bürosu