Hukuk Sirküleri 2023/02: Noterlerde Taşınmaz Satışı ve Vekaleten İşlem Yapılamaz Beyanı Tesisi Hakkında Bilgilendirme

10 Temmuz 2023 | Sirküler

SİRKÜLER TARİHİ             : 07/07/2023

SİRKÜLER NO                     : 2023/02

NOTERLERDE TAŞINMAZ SATIŞ DÖNEMİ BAŞLADI

“Artık noterliklerde taşınmaz satış sözleşmesi ve tescili yapılabilmektedir”

7413 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 23/06/2022 tarihinde kabul edilerek 28/06/2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Anılan düzenleme ile 1512 sayılı Noterlik Kanunu’na “Noterlerin genel olarak yapacakları işler” başlıklı 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendine “Taşınmaz satış sözleşmesi yapmak” ibaresi eklenmiş ve “Taşınmaz satış sözleşmesi” başlıklı 61/A maddesi ihdas edilmiştir. Bu yasal düzenlemeden sonra, Adalet Bakanlığı tarafından Türkiye Noterler Birliği ve diğer tüm paydaşların görüşü alınarak hazırlanan “Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmaz Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 11/01/2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmakla yürürlüğe girmiştir.

Bu düzenlemelerin fiilen uygulanmasını sağlamak amacıyla başta Türkiye Noterler Birliği ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ortak çalışma yaparak entegrasyonlar sağlanmış 1 Temmuz 2023 tarihinde sistem vatandaşların başvurularını kabul edecek ve satış işlemini gerçekleştirecek duruma getirilmiştir.

Noterliklerde yapılacak taşınmaz satış işlemleri halen Tapu Müdürlükleri tarafından izlenen süreçte olduğu gibi işleyecek olup; taşınmazını satmak isteyen ilgilinin Türkiye Noterler Birliğinin E- Başvuru/Randevu sistemi üzerinden başvurusunu yapması, talep edilen bilgileri sisteme eklemesi ve sistem üzerinden işlemi yapmak istediği Noterliği seçmesi üzerine, ilgili noter tarafından başvuru sahibinin taşınmaz üzerinde hak sahibi olduğunun tespiti yapıldıktan sonra başvuru kabul edilerek işlem başlatılacaktır. Başvurunun kabulünden sonra noter tarafından taşınmazla ilgili tapu kayıtları incelenerek taşınmaz üzerindeki şerh/beyan gibi kısıtlamalar dikkate alınarak satış yapmaya engel bir sınırlama olup olmadığı kontrol edilecek ve taşınmazın satışına engel bir durum bulunmadığı tespit edildiğinde, gerekli tapu harcı ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi hususunda ilgililerin cep telefonlarına mesaj (sms) gönderilerek; gerekli harç ve masrafların yatırılması sağlanacaktır. Tapu harcı ve masrafları ilgililer tarafından yatırıldıktan sonra taraflar, düzenlenen taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere noterliğe davet edilecektir. Sözleşme bizzat Noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalandıktan sonra, sisteme kaydedilerek Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine elektronik ortamda gönderilerek taşınmazın sistem üzerinden tapu kütüğüne tescili sağlanacaktır. Taşınmazın devri gerçekleştikten sonra ise düzenlenecek tapu belgesi ve diğer belgeler noter tarafından ilgilisine verilerek işlem tamamlanmış olacaktır.

 

TAŞINMAZ SİCİL KAYDI ÜZERİNE “İŞLEM YAPILAMAZ” BEYANI TESİSİ İLE

HİLELİ SATIŞLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

Taşınmaz satış işlemlerinin kolaylaştırıldığı ve noterliklerden taşınmaz satışlarının yapıldığı bu yeni dönemde hileli satışların önüne geçebilmek maksadıyla taşınmaz sahibi, taşınmazın tapu sicil kaydı üzerinde kendisi olmadan, vekaletname ile hiçbir işlem yapılamaması için web-tabu sistemi üzerinden İŞLEM YAPILAMAZ beyanı tescil edebilir. İşlem yapılamaz beyanı tesisi uygulaması ile sahtecilik işlemlerine karşı önlem alınabilmektedir. Artık noterden vekaletname alınmış dahi olsa taşınmaza ilişkin işlemlerin yapılması web-tapu üzerinden yasaklanabilmekte ve istendiği takdirde bu yasak kaldırılabilmektedir.

Bu beyan ile ilgili taşınmaz tapu sicil kaydı üzerine;

Malik bizzat gelmeden tasarruf işlemi yapılamaz. Elektronik sistem üzerinden yukarıda belirttiğim hisselerim üzerine tapu müdürlüğüne bizzat gitmeden tasarrufu işlem yapılmamasına yönelik belirtmenin tesis edilmesini, bu belirtme kaldırılmadan hissem üzerinde hiçbir şekilde vekaleten işlem yapamayacağımı, bu belirtmenin mahkemeler, icra müdürlükleri ile diğer kamu kurumlarından gelen taleplerin karşılanmasına engel teşkil etmediğini ve bu belirtmenin kaldırılması için bizzat talebimin olması gerektiğini bildiğimi, belirtmenin tüm sonuçlarını kabul ettiğimi kabul ve taahhüt ederim.

beyanı eklenmekte ve böylece taşınmaz sahibi tapu devir işleminde huzurda bulunmadıkça işlem yapılmamaktadır. Bu beyan tesisi için web-tapu sistemine e-devlet kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapılıp aşağıdaki aşamalar takip edilerek tescil ve terkin işlemleri yapılabilmektedir.

 

“Web-tapu kullanma kılavuzu’’ için tıklayınız.

 

Bilgilerinize Sunulur.

Saygılarımızla,

DEMİR HUKUK BÜROSU