Hukuk Sirküleri 2023/03: 7464 Sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

22 Kasım 2023 | Sirküler

SİRKÜLER TARİHİ             : 23/11/2023

SİRKÜLER NO                     : 2023/03

7464 SAYILI KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASINA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Turizm amaçlı kiralanan konutlar için 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM Genel Kurulunda 25/10/2023 tarihinde kabul edildi ve 02/11/2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlandı. Bu kanunun 1 ilâ 6’ncı maddeleri ve 18’inci, 27’nci ve geçici 1 inci maddeleri 1/1/2024 tarihinde, 31’inci ve 32’nci maddeleri 26/10/2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayım tarihinde, diğer maddeleri ise yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kabul edilen 7464 sayılı Kanun’da yer alan bazı düzenlemeler şu şekildedir:

  • Bu Kanunun amacı; konutların gerçek ve tüzel kişilere, turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek olup; konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptırımlara ve turizm amaçlı kiralanan konutların tabi olacağı hükümleri kapsayacaktır.
  • Tek seferde yüz günden fazla süreli yapılan kiralamalar bu Kanunun kapsamı dışında tutulmuştur.
  • Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu izin belgesini verme yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca sorumluluk altında olacak şekildedir. Ayrıca, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacaktır. Bakanlık turizm amaçlı kiralamalarda denetim yapma yetkisine sahip olacaktır.
  • İzin belgesi başvurularında, turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldüğüne ilişkin izin belgesine konu bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın ibrazı zorunlu hale gelmiştir. Birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan oluşan konut sitelerinde ise sadece turizm amaçlı kiralama yapılan konutun bulunduğu bina için de bu hüküm aranacak olup, izin belgesi örneği site yönetimine iletilmelidir.
  • Bu değişiklikle birlikte kiraya verene izin belgesi alma yükümlülüğü getirilmiştir. Kiraya veren haricinde turizm amaçlı kiralama faaliyetinin yürütülmesi halinde bu kiralamalar, münhasıran 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş (A) grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılabilecektir.
  • İzin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasak hale gelmiştir. Bu hüküm alt kiranın bu niteliklerdeki konutlar için yasaklandığı şeklinde anlaşılabilecektir. Ancak kullanıcı tüzel kişilerin turizm amaçlı kiraladıkları konutu, kendi personeline kullandırması bu fıkra kapsamı dışındadır. Devam eden hükümlerde ise bu kapsamda izin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler veya kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya verenler hakkında, her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanacağı yer almaktadır.
  • Turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkında 26/6/1973 tarihli ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu kapsamında bildirim yükümlülüğü konusunda izin belgesi sahibi sorumlu kişi kabul edilecektir. İzin belgesi sahibi ile kullanıcı (Kiraya verenle turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapan gerçek veya tüzel kişiler) arasında bir sözleşme yapıldıysa yapılan sözleşme, sözleşmede belirtilen sürenin sonunda sona erecektir.
  • İzinsiz kiralama faaliyeti tespit edildiğinde kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilir. Süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere beş yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha on beş gün süre verilir.
  • Faaliyete son verildiği, izin belgesi sahibince belgenin iptalinin talep edilmesi, belge sahibinin bu kanun uyarınca gösterilen hükümlerini yerine getirmemesi, konutun kamu düzeni, kamu güvenliği, genel ahlaka aykırı kullanıldığının tespiti ve aykırılıkların giderilmediğinin anlaşıldığı hallerde izin belgesi iptal edilecektir. İzin belgesi iptal edilen konutların kullanıcılarının hakları ise sözleşme süresi sonuna kadar devam edecektir.
  • Bu kanunun dördüncü bölümü Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Düzenlemeler olup bazı kanunlardaki ibareler günümüze uyarlanmış, içerikleri genişletilmiş, idari para cezaları ise güncellenmiştir.
  • 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanununa Kanuna eklenen madde ile; maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmiş olan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan ancak, ruhsat tarihinden itibaren henüz bir yıllık turizm işletmesi belgesi alınması süresi dolmamış olan konaklama işletmelerinin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde Bakanlığa başvurmaları, altı ay içerisinde de turizm işletmesi belgesi alması zorunludur hale gelmiştir. Üç ay içerisinde başvuruda bulunmayan veya altı ay içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama işletmeleri faaliyette bulunamayacak ve bu işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilecek ve faaliyetlerine son verilecektir.

“32357 Sayılı Resmî Gazete” için tıklayınız.

 

Bilgilerinize Sunulur.

Saygılarımızla,

DEMİR HUKUK BÜROSU