İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) Sayılabilecek Haller Türk Ceza Kanununda Suç Olarak Kabul Edilir Mi?
29 Mayıs 2023 | Yargı KararıYargıtay 8. CD. 01/03/2018T. 2018/203E. 2018/2245K.
“Psikolojik tacize (mobbing) konu eylemlerinin işleniş biçimleri ve sonuçlarına göre eziyet suçu veya insan onuru ile bağdaşmayacak çalışma koşullarına tabi kılma suçu oluşabilir.’’
… katılana tecrübesine ve iş yerindeki pozisyonuna uygun şekilde görev vermeyerek sırf sıkıntı vermek, onu rencide ve pasifize etmek kastıyla binanın bodrum katında kurum şoförlerinin kullandığı telefon ve bilgisayar gibi gereçlerin bulunmadığı odada mesai yaptırmaya zorlamak suretiyle belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, değersizleştirme, yıldırma ve işten uzaklaştırmayı amaçlayan; psikolojik saldırıya konu eylemlerinin işleniş biçimleri ve sonuçlarına göre eziyet boyutuna vardığı bu sebeple yüklenen eylemlerin bir bütün halinde 5237 Sayılı TCK’nun 96/1. maddesinde düzenlenen “eziyet” suçunu oluşturduğu gözetilmelidir.
Karşı Görüş
Katılanın şoförler odasında çalışmaya zorlanması şeklindeki fiil eziyet suçunu değil, katılanın sanığın başkanı olduğu kurumda çalışması ve bağlı olması sebebiyle TCK.nun 117/2. maddesince tanımı yapılan kişiyi “insan onuru ile bağdaşmayacak çalışma koşullarına tabi kılma” suçunu oluşturabilecektir.
İlgili Yargıtay kararına ulaşmak için tıklayınız.
Bilgilerinize sunulur,
Saygılarımızla,
Demir Hukuk Bürosu